Önmagunkat író történetek

„Az emberi rendszerekben elkerülhetetlenül újra felbukkan az, amit elfojtottak, mégpedig leginkább azoknál, akik legkevésbé tudnak ellene védekezni, mert leginkább szeretnek.”

A feltépett ajtó

Az alappanasz: A gyermekem egyáltalán nem agresszív, sosem tett még hasonlót, legutóbb mégis durván bántalmazta egy társát, mert rányitott a vécében, amikor még nem volt teljesen felöltözve.

A genogram elkészítése közben kiderült, hogy a háború idején egyedül maradt a dédnagymama egyetlen kicsi gyermekével. Katonákat szállásoltak el a házában. A katonák jelenlétét fenyegetőnek érezte. Egy nap az egyik katona, amikor szoptatta a gyermekét feltépte az ajtót, rátört és rángatni kezdte a ruhát róla. Sikerült elmenekülniük. Az úton talált rájuk az egyik rokona, aki magához vette mindkettőjüket.

Ez a kettős eltolódás.

Az első eltolódás egy másik alanyra történik, amikor is egy később született átveszi egy korábban született érzéseit. A dédnagymamát és gyermekét félemlítették meg és hozták a ruhátlansággal kiszolgáltatott és méltatlan helyzetbe. Ezeket az érzéseket a dédunoka vitte tovább, aki azután nem a bűnössel, a katonával szemben fejezi ki, hanem valaki mással, az iskolatársával szemben. Ezt nevezik tárgyi eltolódásnak.

 

A sorsmintázat felismerése már önmagában felszabadító. Az oldó mondatok ezt erősítik.

Ez tehát a kettős eltolódás dinamikája. Rendkívül sok olyan párkapcsolati probléma van, ahol szintén ez a mechanizmus működik.

A sorskönyv és a gumikötél

Minden ember életében vannak ismétlődő mintázatok. Ezek vagy kellemesek, vagy kellemetlenek. A kellemesekkel nincs dolgunk, csak igyekszünk megismételni. Mi a helyzet a kellemetlenekkel, amikor hasonló belső monológ hangzik el:

– Nem igaz, hogy már megint ez történik velem!

– Nem hiszem el, hogy megint nem vettem észre, hogy ő is olyan, mint az előző párom!

– Egyik főnök olyan, mint a másik!

– Megint megloptak!

– Akármennyit dolgozom, nem jutok ötről a hatra!

– Kifolyik a pénz a kezemből?

– A hátam mögött mindig kibeszélnek!

– Nem találok rendes munkát.

– Nem bírok leállni, állandóan gürcölök!

A mikor az ismétlődések száma meghaladja azt, amit még józan ésszel el tudunk fogadni elkezdhetünk gyanakodni, hogy az ismétlődések mögött van valami. Egy olyan mintázat, amit sorskönyvnek is lehet nevezni. A sorskönyv egy nem tudatos életterv, amit kb. 6 éves korunkig megírunk, kamasz korban még alakítgatunk rajta. Lényege, hogy tudattalanul irányítja döntéseinket, választásainkat. Stresszhelyzetben, vagy olyan szituációban, ami összecseng egy gyermekkori történéssel visszaránthat minket ugyanabba a gyermeki állapotba, mint egy gumikötél. A meghozott döntésünket pedig az a bölcsesség és élettapasztalat fogja meghatározni, amivel az akkori életkorunkban rendelkeztünk. Ami akkor még talán működhetett is, de vajon  ma is ez számunkra a tökéletes döntés?